Velg en side

Er du nøye med å ta vare på dokumenter som viser at bilen din har fått service og vedlikehold? Om du ikke har et bevisst forhold til dette vil jeg anbefale deg å endre kurs. Dokumentasjon på bilens servicehistorikk er nemlig gull verdt, og jeg skal i denne lille artikkelen forklare deg hvorfor.

Det å kunne dokumentere at bilen din har fått godt stell og vedlikehold vil ha avgjørende betydning den dagen bilen skal få ny eier, og det gjelder uavhengig om du selger bilen selv eller forsøker å få en forhandler til å ta den i innbytte. Som bilselger har jeg ved flere anledninger fått anledning til å ta biler i innbytte hvor dokumentasjonen på bilens servicehistorikk enten er mangelfull, eller kanskje til og med helt fraværende. Personlig vegrer jeg meg veldig for å ta slike biler i innbytte.

Dokumentasjon skaper trygghet
Grunnen til at jeg helst ikke tar slike biler i innbytte er at de blir vanskeligere å selge, og sammenlignet med tilsvarende biler i markedet som har denne dokumentasjonen på plass vil slike biler være langt mindre attraktive. Skal man kjøpe en bruktbil til flere titalls tusen kroner, er det jo ganske innlysende at man ønsker å gjøre en så trygg handel som mulig. Derfor er den dokumenterte servicehistorikken gull verdt, fordi den bidrar til å skape den nødvendige tryggheten som bruktbilkunden trenger for å føle seg sikker på at hun eller han kjøper en bil i god stand.

Kompis som skrur bil
I tilfeller hvor jeg står overfor kunder som vil bytte inn en bil med manglende servicehistorikk, møter jeg ofte historier om at man har hatt en kompis, en arbeidskollega, en onkel, eller lignende som er flink til å skru bil, og at de har tatt seg av reparasjoner og vedlikehold. Det er både vel og bra, for da har bilen faktisk fått oppfølging, men uten dokumentasjon er det faktisk ingen ting verdt når bilen skal selges. Du må kunne dokumentere at ting har blitt gjort! Derfor, om du foretar servicearbeid på bilen din selv, eller om du har bekjente som hjelper deg med det, så glem ikke å skrive en eller annen form for dokumentasjon som forteller hva som er gjort, på hvilket tidspunkt du har gjort det, og hvilken kilometerstand bilen hadde på dette tidspunktet. Er det ledig plass i bilens servicehefte, så er det en god idé å skrive det inn der, men om ikke kan du skrive på et eget ark og legge det sammen med servicemappa.

Ta vare på kvitteringer
Mange er flinke og tar vare på kvitteringer på nærmest alt fra vindusviskere og lyspærer til større reparasjoner og vedlikehold. Selv om det gjennom hele bilens levetid kan bli et anselig knippe papir, er det faktisk veldig smart å gjøre det. Samle i hvert fall det som du mener er av betydning i en mappe og la den følge bilen når du selger den videre. Det vitner nemlig om at bilen har hatt eiere som har vært nøye, og det vil gjøre bilen din mer attraktiv på bruktmarkedet.

PS! Som du skjønner har jeg sans for biler med god dokumentasjon på service og vedlikehold. Har du en bil med dette på stell som du vurderer å selge, så kan du gjerne kontakte meg. Du finner min kontaktinfo her.