Velg en side

Med titusenvis av bruktbiler og et hav av ulike modeller å velge mellom kan markedet virke både forvirrende og uoversiktlig. Hva skal du velge, og hvordan finner du den perfekte bruktbilen for deg? Det skal jeg forsøke å hjelpe deg litt på vei med i denne artikkelen.

Hva er en perfekt bruktbil? Svarene på det spørsmålet kan være svært mange. Mye handler selvsagt om at bilen er i godt teknisk stand og om den vil gi deg et bekymringsløst bilhold, men det er også andre forhold som vil være helt avgjørende for hvorvidt du finner den perfekte bilen eller ikke. I denne artikkelen skal jeg gi deg noen råd som forhåpentligvis vil føre deg noen skritt nærmere den perfekte bruktbilen. La meg aller først understreke at denne artikkelen ikke på noen måte må leses som at en grundig vurdering av bilens tekniske tilstand er uviktig før man handler bruktbil. Tvert imot! Det finner du en ganske grundig beskrivelse av i artikkelen «Dette må du sjekke før du kjøper bruktbil». Det er likevel ikke bare vurdering av bilens tekniske og kosmetiske tilstand som er viktig om du virkelig skal finne den perfekte bruktbilen. Hva er så den perfekte bruktbilen for deg? For å finne svaret på det må du først og fremst gjøre en liten øvelse for å analysere hva som er dine viktigste behov knyttet til bil.

Lag en liste
En bil skal ofte dekke ganske mange forskjellige behov. Det er derfor ikke uvesentlig å definere hvilke behov som er ønskelige, og ikke minst en form for rangering som viser hvilke behov som må få høy prioritet. For de aller fleste av oss handler bilkjøp om kompromiss, fordi vi sjelden har muligheten til å få «i både pose og sekk». Vil du ha en fet bil som både har masse hestekrefter, god plass, mye utstyr, herlig komfort, og som i tillegg koster nesten ingen penger og attpåtil er skikkelig billig i drift, så vil jeg tro du har en utfordrende letejobb foran deg. Selvsagt er alle de nevnte egenskapene noe mange kunne tenke seg, men ofte har denne kombinasjonen en pris som ikke harmonerer med hva man er villig til å betale for en bil. Hvis du derimot finner ut hvilke kvaliteter og egenskaper som det er viktigst at din neste bil skal innfri, vil det være langt mer sannsynlig at du finner den perfekte bruktbilen, og det til en pris som også passer budsjettet ditt.

Nyere eller eldre?
Det er i og for seg ingen umulighet å finne den fete, motorsterke og utstyrsrike bilen jeg nevnte til en høyst overkommelig pris, men da vil den trolig både ha en god del år på «baken» og sannsynligvis også ha en ganske lang km-stand. Det i seg selv behøver ikke bety at det er et dumt kjøp. Er bilen godt vedlikeholdt så kan det bety masse komfort og kjøreglede på veien i flere år, men husk da å ta høyde for at risikoen for større reparasjoner er økende jo eldre bilen er og jo lenger den har kjørt. Ønsker du i stedet en langt nyere bruktbil med mindre fare for dyre reparasjoner, vil en mindre bil med mindre motor og lavere utstyrsnivå trolig kunne anskaffes for noenlunde samme budsjett. Spørsmålet blir hva du vil prioritere. Hva er viktigst for deg?

Velg riktig drivlinje
I tillegg til å ta stilling til størrelse, plassbehov, og lignende, må du også gjøre deg opp en mening om hva slags drivlinje som vil være mest hensiktsmessig på din neste bil. Skal den ha dieselmotor, bensinmotor eller skal den være elektrisk? Eller hva med en kombinasjon, altså en hybrid? I dag er valgmulighetene mange og det er viktig å forstå hva som på best mulig måte vil dekke ditt behov før du skal foreta et slikt valg. Det er fordeler og ulemper med det meste.

Det selges mer og mer elbiler her til lands, og med stadig økende rekkevidde har etter hver elbil også blitt et alternativ for de som har behov for å kjøre et stykke. Likevel må du være klar over hvilke utfordringer elbilen føre med seg, og det er først og fremst logistikken rundt lading som må fungere om du skal unngå bekymringer og hodepine. Har du tilgang på et ladepunkt hjemme, og kanskje også på jobben, så er mye gjort. På lengre turer må du imidlertid ta høyde for at det ofte kan være kø på de offentlige ladestasjonene, og at det fort kan ta litt tid før du kan kjøre videre.

Med en hybrid slipper du å tenke på å stoppe bilen for å lade. Her lader du når du har anledning, så sant det er en plug-in-hybrid, eller så lades også batteriet under kjøring. Plug-in-hybridens fortrinn er at den blir rimelig å kjøre med dersom man kjører mye småkjøring og har anledning til å lade ofte. Da vil det meste av kjøringen bli drevet av el-motoren og drivstoffmotoren brukes kun ved behov av og til. Det gir en svært hyggelig drivstofføkonomi. Fullt så hyggelig blir det imidlertid ikke når plug-in-hybriden skal ut på langtur. Da vil en langt større del av kjøreturen besørges av drivstoffmotoren, og denne skal både drasse med seg et tungt batteri og i tillegg tilføre lading til dette, hvilket har medført at mang en hybrideier har fått seg en overraskelse når man ser hva drivstofforbruket er på langtur. Kjører du sjelden lange turer vil ikke dette være noe problem. Det lave forbruket i hverdagen vil lett veie opp det litt høyere forbruket du har på lengre kjøring når dette ikke inntreffer så ofte. Kjører du derimot til fjells på hytta annenhver helg, så ville jeg nok ha vurdert noe annet.

I sistnevnte tilfelle ville helt klart en dieselbil være mitt førstevalg. Dieselmotoren har noen fantastiske egenskaper som dessverre, og svært ufortjent, har blitt satt litt i skyggen av de siste årene. For svært mange norske familier er nemlig dieselbilen fremdeles det beste valget. Den har en fremragende trekkraft, er som regel svært driftssikker, og den bruker betydelig mindre drivstoff, sammenlignet med en tilsvarende bil med bensinmotor. De fleste moderne dieselbiler er utstyrt med et dieselpartikkelfilter som renser eksosen og reduserer utslipp. Dette filteret kan skape litt problemer om bilen kun blir brukt til småkjøring. Så om du for det meste kjører småturer på noen få kilometer av gangen, så burde du ikke gå for diesel. Da er en bensinbil et smartere valg.

Ofte er småbiler utstyrt med bensinmotor fordi disse gjerne har et bruksmønster som tilsier at dieselmotor er mindre egnet. Og for deg som ofte kjører korte strekninger og helst vil slippe å fylle tanken via en elektrisk kabel, er bensinbilen perfekt. Her fyller du tanken på et blunk og trenger ikke tenke på om du skal kjøre kort eller langt. Den fungerer perfekt til begge deler.

Finansiering er ofte smart
Mange som skal handle bil har avsatt en viss sum oppsparte penger til formålet, og tenker ofte at det er grensen for hva de kan ta seg råd til. Er sparegrisen velfylt så er det selvsagt den rimeligste måten å finansiere et bilkjøp på, men er sparekontoen relativt beskjeden vil det ofte være fornuftig å lånefinansiere deler av kjøpesummen. Resultatet av det er nemlig at du da kan gå til anskaffelse av en litt dyrere bil enn om du kun skulle brukt sparepengene. La oss se på et tenkt eksempel: Du har funnet ut at du trenger en litt stor og romslig bil som både har god sikkerhet, plass til familien og god plass til bagasje. Øverst på ønskelista har du satt en Volvo V70 og du har sett flere slike biler på nett for rundt 100.000,- som er det sparekontoen tilsier at du har råd til. Når er det slik at om du skal ha en Volvo V70 til den prisen, så vil bilen fort være minst 10 år gammel og ofte ha en ganske høy km-stand. Da vil etter hvert også behovet for kostbare reparasjoner begynne å melde seg. Velger du derimot å kjøpe en helt lik bil som kanskje koster 50.000,- mer, vil du helt klart få en litt nyere utgave som har gått mindre og som således har lavere risiko for ubehagelige overraskelser. Lånefinansieringen av de ekstra 50.000,- nedbetalt over f.eks. 3 år, vil være en ganske beskjeden månedlig merkostnad som du trolig kan ta deg råd til. Og det vil gi deg et mer forutsigbart bilhold med færre kostbare reparasjoner.

Konklusjon
For å finne den perfekte bruktbilen er det altså smart å bruke litt tid på å definere hva som er de viktigste behovene bilen skal dekke. Gjør deg opp en mening om hvordan bilen vil komme til å bli brukt, og diskuter gjerne dette med bilselgeren der du tenker å handle. Han eller henne skal ikke bare ekspedere den bilen du kommer for å se på, men skal helst også være en god rådgiver som sikrer at du lykkelig kan forlate forhandleren i full visshet om at du har kjøpet riktig bil.

Lykke til med valget!